Under perioden med regnigt och fuktigt väder är det viktigt att vara extra noggrann med hanteringen av livsmedel, särskilt under rötmånaden. Frukt, grönsaker och malt kött är speciellt känsliga för försämring under dessa förhållanden. Här följer några tips för att hålla maten fräsch längre:
Rötmånad, som har historiska rötter, inträffar under sommarmånaderna när värmen och fukten ökar. Traditionellt infaller rötmånaden runt den 22–23 juli, i slutet av fruntimmersveckan enligt bondepraktikan
Under rötmånaden är risken högre att livsmedel härsknar, möglar eller angrips av bakterier. Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, betonar att det är viktigt att fundera över hur man hanterar sina livsmedel för att undvika matförsämring och matförgiftning.
Här är några åtgärder att beakta:
- Ha god hygien när du lagar mat och hantera rått kött på ett sätt som minimerar överföring av bakterier till färdiglagade rätter.
- Håll kylskåpet inställt på en temperatur av cirka fyra grader Celsius för att förhindra försämring.
- Vissa livsmedel är extra känsliga under rötmånaden, såsom frukt, grönsaker, malt kött, fisk och skaldjur. Försiktighet bör vidtas vid hanteringen av dessa för att undvika försämring.
- Om du planerar att vara borta från kylskåp, som vid utflykter eller camping, överväg att använda en kylväska för att hålla maten kall och säker.
- Förhindra matsvinn genom att inte köpa mer mat än du tror att du hinner äta upp. Om livsmedel blir dåliga snabbare är risken för ökat matsvinn högre.
- Vissa livsmedel kan fortfarande vara ätbara även om de har blivit dåliga. Om det finns en liten mögelfläck på frukt eller grönsaker kan du skära bort möglet med några centimeters marginal. Hårdostar kan också räddas genom att skära bort möglet.
- Tänk på att tvätta händerna noga innan du hanterar, lagar eller äter mat för att säkerställa god hygien.
Genom att följa dessa råd kan du minimera risken för försämring av livsmedel och matsvinn under rötmånaden och andra perioder med fuktigt väder.